tisdag 10 februari 2009

Kurserne har begynt

Nå er det en stund siden jeg sist skrev men det skylles dels at forrige uke startet jeg 6 kurser i slektforskning dels at det har värt lavtrykk hvilket min reumatisme ikke liker - at noen assistenter har uteblitt hjelper jo ikke heller. Nå sitter jeg dog her ettersom jeg skal undervise kl 9 og ingen assistent vil komme og ta meg opp för den tid så da må jeg bare bli sittende - siden kl 5 imorres, uffameg.

Jeg har 3 kurser på nybegynnerstadiet - der har jeg 3 elever med sikker norsk avstamning som vi skal finne ut av, de går hos meg ettersom bare jeg hjelper med norsk slektforskning i denne del av Sverige, finnes noen til som tror seg stamme fra Norge men det må sjekkes först - så har jeg ytterligere 3 kurs på forskjellige nivåer - den ene har gått omtrent 20 år for meg så det er litt av en spennvidd. 2 av elevene er söstre, begge foreldrene er födt i Norge, den ene av söstrene også. Selv om de har svensk avstamning også så stammer de fra ihvertfald 3 av de sognene som jeg også stammer fra og i det ene sognet har de slekt på en av de gardene som jeg stammer fra så det er jo mulig at vi er i slekt, men dette skal vi sjekke.

En stor forskjell mellom mine elever med norsk og svensk avstamning er jo at de med svensk, om de ikke vil bestille tid på biblioteket - hvilket jo ikke er det letteste om man arbeider på dagen og har barn - må abonere på Genline (som tekker hele Sverige) el konkurrentene mens det jo er gratis å forske i Norge, men da må de selvsagt ha bredbånd i hjemmet.(Finland og Danmark er jo også gratis). Skjönner egentlig ikke hvorfor det skal väre så dyrt i Sverige men det er selvsagt fordi det er ulike firmaer som har lagt det ut.

Et annet "problem" er at noen har tilgang til dator andre ikke noen har bredbånd andre ikke. Selvsagt er noen dyktigere enn andre på og google og lignende også, der hörer jeg ikke til de beste,har således ofte problemer med RHD:s sine sökprogrammer, skjönner ikke hva jeg gjör feil - men takk og lov finnes jo mye av de kildene man begynner med ute på nettet også. Men denne helgen har jeg prövd og sette sammen en liste over de CD:er og internetadresser som er nyttigst for slektforskning i Sverige, er ikke ferdig ennå, og selvsagt vil den bli allt annet enn komplett.

Sist men ikke minst vil jeg si til de som er på DIS-Norges sin chatt at selv om jeg ikke skriver noe der så sitter jeg ofte her så det er bare å kalle på meg. Vet fra bakrommet at det er noen som ikke vil forstyrre om jeg ikke er aktiv men det er bare töv. Er jeg ikke oppe så kan det ta noen timer men ellers svarer jeg så fort jeg kan, men skriv nikket mitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar