fredag 2 oktober 2009

Klimatsmart

I förmiddags såg jag på 2 program rörande klimatsmart leverne på svensk TV, har ju f.n. inte norsk vilket jag saknar väldigt - ren idioti att man inte skall kunna se norsk TV om man inte bor precis vid gränsen. Som vanligt kom det förslag på att man skall köpa ekomat o att det inte behövde bli dyrare än den vanliga veckohandlingen om man slopade tidningar, lotter o godis - men vi som inte köper dessa saker då. Hur skall vi kunna bibelhålla samma "låga" kostnad för vår matkasse o ändå köpa ekomat o närodlat? Jag skulle mer än gärna göra det men har inte råd. Ni som klagar på literpriset för vanlig komjölk som jag tror är ca 6-7 SEK själv måste jag betala ca 27 SEK för 1 liter rismjölk, havre, soja o sesammjölk mm tål jag inte. Dessutom finns det ju undersökningar som visar att ekomat inte behöver innebära att maten är av bättre kvalitet. Närodlat skulle jag gärna köpa men det är inre lätt att få tag i i butikerna här trots att det finns lantbruk av olika slag inom kommunen. Jag kan absolut inte besöka bondgårdar el ta emot leverenser från en bondgård.

Dessutom propagerades för att vi skulle minska på köttätandet o kanske tom införa en köttskatt men vad med oss som av hälsoskäl inte kan äta t ex legymer (baljväxter av alla de slag) el fisk o skaldjur hur skall vi kunna få i oss bl a tillräckligt med högvärdigt protein? Nei, snälla politiker o tjm tänk på oss med svåra födoämnesallergier m.m.

Att vi skulle sluta använda nagellack var ju positivt - ännu bättre om man kunde sluta med att parfymera alla möjliga sanitetsprodukter också, vet inte hur mycket kemikalier vi skulle bespara naturen o oss allergiker från men säkerligen mycket. Några av mina assistenter kan således inte tvätta sina arbetskläder hemma hos sig själva eftersom grannarna använder för starka tvättmedel i maskinerna. Tänk om vi alla kunde lukta bara människa - det är ju det vi alla är. Det skulle verkligen bespara både naturen o allergiker mycket lidande.

Överhuvudtaget skulle minskat bruk av kemikalier gagna både naturen o oss människor. T ex fick jag idag en medlemstidning som var inplastad o gav mig astma då jag öppnade den - tänk om den hade funnits att läsa på nätet istället el ännu hellre kommit i ett vanligt papperskuvert så den hunnit "dofta" av sig på vägen - jag föredrar att läsa papperstidningar framför nätupplagor bla för att det gör förbaskat ont att sitta uppe för länge.

Förresten varför skall många produkter ha dubbla förpackningar, varför skall mediciner allt oftare vara i olika typer av blisterförpackningar då de blir omöjliga att öppna för bl a oss reumatiker - skyll inte på barnsäkerhet eftersom det är just barnen som klarar att öppna dem, har flera ex på det.

Minskad bilism är också av godo men låt det inte bli så att vi som är tvugna av olika skäl att nyttja bilar o inte kan nyttja kollektivtrafiken även om den blir anpassad för rullstolar inte kan besöka våra vänner el andra byggnader. Det räcker således inte med dispens för att vi skall kunna komma till o parkera i närheten av våra egna bostäder.

Även att minska på privat eldning skulle bespara både naturen o oss hjärt-o lungsjuka obehag. Kunde vi också slippa rökande grannar så vore det ännu bättre.

Vet att det mesta jag har skrivit idag är kontroversiellt men jag står för allt samman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar