torsdag 7 maj 2009

April-maj

Nå har jeg ikke blogget siden slutten av mars. Dette i 1:e hånd pga at jeg har vært syk. Först fikk jeg en forkjölelse, tenk på å ikke gå hjem til folk som ikke klarer forkjölelser om Dere er forkjölet, og selvsagt om Dere blir ombedd å gå så gjör det selv om det ikke ligger i Deres interesse, så var det pollen. Det er det fortsatt og vil så være lenge ennå. Nå har vi igrunnen hatt pollen stort sett året rundt de siste årene - lurer på hva som egentlig skjer i naturen, men det er jo fortsatt værst under vår og sommer samt begynnelsen av hösten. Men nå har det regnet litt de siste dögnene så det er litt bedre.

Men det er en bakside på alt igår hadde vi mellom 1000 hPa og 884 hPa og sånne fluktueringer klarer ikke jeg så jeg hadde så vondt at jeg trodde jeg skulle bli gal.

Ellers er det som vanlig 2 store ting som skal feires i maj måned 17/5 selvsagt og mammas geburtsdag, i år blir hun 85 så det er stas. Vi skal ha slekt og venner på besök fra både Sverige og Norge og jeg må få alt å klaffe med allergier (særlig) mat og andre handikapp. Men det skal nok ordne seg. Håper bare at hun har bra dager mens folk er her, hun har jo alzheimer så vi får ta dag for dag. Håper at det blir mye mimring.

Har fått ny nabo som hiver en masse gamle skap og skuffer så nå passer jeg på å skaffe meg "nye", med hans tillatelse selvsagt. Litt av en jobb og selvsagt blir det ekstra stövete her men det får man heller ta. Håper jeg skal få bedre orden.

Da det gjelder slektgranskningen så har engelen Petter Stene på den norske chaten hjulpet meg å finne igjen noen biografier og trolig litt flere av mine gamle data som ikke er blitt konvertert til den nye versjonen av Disgen. Håper at noen kan hjelpe meg med dette i den nære fremtid. Den store databasen er dog stadig vekk. Jeg er så sinna på meg selv at jeg var så naiv og leverte den bort til konvertering for noen år siden.

Dessuten så går jeg gjennom den basen jeg har her å pröver å få orden på alle stedsnavn, men det er veldig kjedelig, og selv om det er den lille basen som ligger her så er det fryktelig mye arbeid. Går det virkelig ikke å gjöre automatisk? Gruer meg for når jeg får tilbake den store, for det håper jeg virkelig at jeg får, og den skal ordnes opp i.

Petter Stene klarte å konvertere flere av vore spesialtegn fra dos til windows på bare noen minutter hvilket var toppen. Men kan man konvertere ö til ø f eks i navn (f eks Röysum til Røysum) automatisk el må jeg gjöre det manuellt? Om noen vet så vær så snill å kontakt meg.

For ikke å kjede meg ihjel med all denne konvertering så söker jeg også på DIStreff og finner mange andre som forsker på de samme folkene som jeg så når det er "ferdig" så har jeg mange å kontakte. Det er et kjempefint tilbud som jeg håper at flere kommer til å bruke i fremtiden. Alf Christophersen har jo gjort mye reklame for den norske i det siste. Noe jeg lurer på dog er at da man söker kan man få opp at noen er f el d men da man så klikker på vedkommende så står det ikke der. Dessuten ser det ut til at noen har sendt in at man levde et vist år selv om man vet at det er födselsåret det er snakk om. Dessuten kan man söke på et gårdsnavn så får man opp folk hvor det bare står patronymikon ikke gårdsnavn på resultatet. Jeg synes sånne ting er litt forvirrende. Vi har jo disbyt i Sverige også. Ønsker at det sto litt mere på sidene om hvor ofte man må sende inn informasjon for å få klatre - det er jo forskjellig i de 4 landene. Skal innen kort pröve meg på den danske også men er redd at jeg ikke kan klatre der - lurer på om man kan sende inn dit også selv om man ikke er medlem i DIS-Danmark. Har jo massevis av danske både aner og slektninger.

Selvsagt jobber jeg vidre med firmaet mit også så er det noen som trenger hjelp med Sverige og/el Norge el transkribering av tekster fra slutten av 1600-tallet og fremover så bare ta kontakt.

Til slutt vil jeg takke alle på DIS-Norges chat som hjelper meg og familien min da vi trenger det. Særlig vil jeg nevne Liv Skramstad som er en absolutt engel, og alltid stiller opp selv om hun har nok å streve med. Vil også gratulere den yngste ? slektforskeren der Bjarte Espedokken som konfirmerte seg nå i helgen. En hyggelig, snill og veloppdragen ung mann. Du skal dokk vite at Du er ikke den yngste slektforskeren gjennom tidene. Jeg begynte da jeg var 6 og var helt sikkert på landsarkivet senest da jeg var 9 år gammel.Vil ikke si at jeg er yngst gjennom tidene men at jeg må ha vært blandt de yngste.

Aller sist vil jeg nevne at en på chaten Per-Olav Rasch Broback har fått et kulturstipend for ungdom hvilket jeg synes er kjempefint. Dels er det ham vel fortjent men fremforalt synes jeg det er göy at en kommune ser slektforskning som kultur.

2 kommentarer:

  1. Flott at du er tilbake igjen Synnøve. Vi trenger deg til å tyde de "uleselige" kirkebøkene. Håper at du ganske snart vil få tilbake din sterklt savnede store database.

    SvaraRadera
  2. 1000 takk for kommentaren Anne-Lise håper at jeg er til noen hjelp. Og helt enig i at jeg vil ha tilbake min store base med det aller SNARESTE!

    SvaraRadera